Pčelarstvo

Nakon 150 milijuna godina postojanja, pčele polako nestaju s naše planete, nažalost. Svakog proljeća sve ih je manje i manje..... Uništava ih naša ljudska pohlepa, glupost, nebriga, nerazumno ponašanje i nesluh za njihove prirodne ritmove.

Samo slušanje vlastitog srca, puno znanja i ljubavi održat će ih na ovoj planeti. Pčelice osjećaju tko ih voli, kome su bitne kao Bića dužna poštovanja, tko ih prihvaća kao dio tima i tko želi od njih učiti. Šapuću one svojom zukom, zvuk koji odvajkada odzvanja Svemirom i ulazi u srca onih koji srcem slušaju.....

Med divlje trešnje

Divlja trešnja

Na obroncima Papuka, Psunja, Požeške gore i Krndije rastu mnogobrojna stabla divlje trešnje koja su u punom cvatu tijekom travnja, stvarajući pomalo nestvaran prizor sniježno bijelih kugli u moru travanjskog zelenila.
Uz ostalo proljetno cvijeće, čine vrlo jaku i kvalitetnu pčelinju pašu, stoga se u nekim godinama pčelarima posreći da dobiju taj vrlo rijedak i traženi med koji karakterizira osvježavajući miris, prepoznatljivi okus i crvenkasta boja divlje trešnje. U većini godina pčele ga potroše za razvoj legla.
Pučka medicina ga spominje kao lijek za osvježavanje i jačanje srca te krvnih žila, dok ga djeca izuzetno vole radi lakoće okusa.
Zbog velikog sadržaja glukoznog šećera vrlo brzo se kristalizira.

Pakiranja: 1 kg, 500 g i 250 g.

Proljetni cvjetni med

Proljetni ili cvjetni med pčele prerađuju iz cvjetnog nektara johe, vrbe ive, visibaba, jaglaca, mrtve koprive, divljih voćaka, maslačka i drugog medonosnog bilja.
Ujedno, ovaj (poliflorni) med sadržava velike količine polenovih zrnaca koji u cijelosti pogoduju jačanju imuniteta te postepeno privikavaju organizam na alergene koji tijekom godine izazivaju peludnu groznicu.
Sadrži veći postotak grožđanog šećera (glukoze) u odnosu na voćni šećer (fruktozu) te radi toga kristalizira vrlo brzo nakon vrcanja.

Opširnije...

Bagremov med

Bagremov med - (bagrem, Robinia psedoacacia) izrazito je svijetle žute boje, blaga ugodna mirisa i okusa te se stoga preporučuje djeci i rekonvalescentima. Zbog svojih osobina ubraja se u najcjenjenije vrste meda. Mjesecima ostaje u tekućem stanju i jedan je od vrsta meda koji vrlo sporo kristalizira zato što u sastavu sadrži više fruktoze od glukoze.

Bagremov med pomaže kod nesanice, umiruje previše nadraženi živčani sustav i otklanja posljedice nagomilanog stresa.

Opširnije...

Ljetni med

Ljetni med nastao je u vrijeme cvatnje kestena, lipe, jasena, divlje kupine i drugog šumskog medonosnog bilja.
Zahvaljujući okolnim livadama, bogat je polenom i nektarom livadskog bilja.
Čarolija ovoga meda oplemenjena je medonosnom facelijom uzgojenom na vlastitim oranicama. 

Pakiranja: 1 kg, 500 g i 250 g.

Hrastov med

Medljika ili „medna rosa“ je med biljnog porijekla za razliku od medljikovca koji je animalnog porijekla i izlučuju ga lisne uši na različitom drveću. Pčele ga proizvode prerađujući slatki sok hrasta sladuna Quercus conferta Kit. Ex Schult.( syn. Q.frainetto Ten., Q.farnetto Ten., Q.hungarica Hubeny, Q.pannonica hort.) tijekom lipnja i srpnja, u godinama kada su ekstremno visoke temperature i vlažnost zraka. Hrast tada odbacuje višak žirova, a iz preostalih kapica curi tamni slatki sok kojega pčele skupljaju i prerađuju u med gotovo crne boje, gustoće poput karamela.

Opširnije...

Propolis

Još jedan proizvod vrijednih pčelica. Proizvode ga od smolastih supstanci koje sakupljaju sa pupoljaka i kora drveća te drugih zeljastih biljaka. Pri skupljanju pčele miješaju smolu sa sekretima čeljusnih žlijezda, voskom i polenom. Koriste ga za sterilizaciju ćelija saća, zatvaranje rupa i pukotina u košnici,  mumifikaciju stranaca u košnici i učvršćivanje okvira.
Prema pojedinim tumačenjima propolis je dobio ime spajanjem grčkih riječi "pro" - prije ili ispred i "polis"- grad,  zbog upotrebe propolisa za izgradnju i regulaciju ulaza u košnicu.

Opširnije...

Svi naši proizvodi nose oznaku:
100% Papuk
S gore koja pamti more.

Linkovi

Podijelite

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn