Izložba Moj komadić zemlje - Kad je priroda suradnik

Tatjana Ordanić

U utorak, 24. ožujka 2015., u velikom predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu svečano je otvorena izložba Moj komadić zemlje Kad je priroda suradnik – priče 14 poljoprivrednika iz Hrvatske. Nakon ukupno 14 gradova diljem Hrvatske u kojim je ova izložba gostovala, ovo je njezino poslijednje izlaganje čime ujedno i završava projekt „Najdraža mjesta –  Umreženi trening za podršku održivom ruralnom razvoju u Hrvatskoj”.

Opširnije...

Od šikare do eko imanja: ¨Mačetama smo krčili put¨

MARKOVAC Osječanka Tatjana Ordanić i Kutjevčanin Slavko Bertosi prije četiri godine su započeli s kultiviranjem imanja u Markovcu u općini Velika. "Gradska cura iz centra Osijeka", koja je obišla dobar dio svijeta od Škotske od Indije, zaključila je da se budućnost može graditi na obroncima Papuka i uhvatila se mačete. Tatjana prodaje stan u Osijeku, kupuje vikendicu okruženu šikarom i sa Slavkom je pretvara u uzorno imanje koje su nazvali "Vilin šapat". 

- Još imamo kupine, maline, ribizle i grožđe. Imamo dosta voća. U plasteniku imamo graška i graha. Tu imamo strašno puno luka, a ovdje tablu krumpira. Ljekovito bilje imamo posađeno i samoniklo po brdima koje beremo uz dozvolu Ministarstva. Imamo sistem koji uključuje prirodno ručno branje i sušenje na tavanu. U sušari pak sušimo kamilicu i koprivu. Imamo 150 košnica. Uzgajamo konje, a na njihovom stajnjaku kalifornijske gliste koje prave humus za vrt. Radimo dan i noć. Još ne živimo dobro od toga, no tek smo krenuli - nabraja i pokazuje Slavko Bertosi.

Opširnije...

Ekoimanje Vilin šapat u srcu Papuka - idealno mjesto za bijeg od urbanog

Glas Slavonije

MARKOVAC POŽEŠKI - Tko god je pročitao “Priče iz davnine”, knjigu bajki naše književnice Ivane Brlić-Mažuranić, sjetit će se da je Vilin šapat mjesto gdje priroda pokazuje svoju zaboravljenu razigranost, gdje Kečizubi (u slavenskoj mitologiji šumska stvorenjca) izvode dobre šale na tuđi račun, a oni koji imaju tanak san možda dobiju priliku upoznati i Malika Tintilinića u noćnoj skitnji.

No pravi Vilin šapat ekoimanje je Tatjane Ordanić i Slavka Bertosija. Obnovili su staru kuću u Markovcu Požeškom, gotovo napuštenom selu u srcu Papuka, najstarijeg slavonskog gorja, Parka prirode i Europskog geoparka.

Opširnije...

Ljekoviti šumski obroci

Tatjana Ordanić na svom imanju Vilin Šapat na obroncima Papuka uzgaja razno voće i povrće, bere samoniklo jestivo  ljekovito bilje te šumsko voće, a ima i 150 marljivih radnika, odnosno pčela koje proizvode malo poznate vrste meda

Moje prehrambene navike mijenjale su se drastično od djetinjstva do danas. Kao djevojčica nisam htjela jesti ništa osim sosa od rajčice, pohanog kruha, graha, prezli koje sam skidala s pohanog mesa, “kosti od bureka” (reš pečeno tijesto bez sira), te ponešto od voća koje smo uzgajali u vrtu iza kuće u Belom Manastiru. I sve to u malim količinama. Mrzila sam kelj, kupus, mlijeko i još štošta. Kada smo se 70-ih preselili u Osijek, roditelji su malo odahnuli jer sam u to vrijeme počela jesti još neke namirnice.

Opširnije...

Svi naši proizvodi nose oznaku:
100% Papuk
S gore koja pamti more.

Linkovi

Podijelite

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn