Eko sela kao najuspješniji modeli održivog razvoja i zaštite okoliša - studija slučaja - Eko selo Findhorn u Škotskoj

Odabrala sam ovu temu za seminarski rad s obzirom da sam dva puta imala mogućnost i sreću boraviti u eko selu Findhorn na sjeveroistoku Škotke te se godinama (od 1993. godine), svake godine, družiti s Katharinom Sander i Christophom Hatlapom, osnivačima eko sela Lebensgarten iz Njemačke, prekrasnim ljudima, vrhunskim intelektualcima i duboko spiritualnim dušama koje su nam došle pomoći te prenijeti svoja znanja i iskustva nakon ratnih sukoba.

U listopadu 1995. godine, posjetila sam prvi puta eko selo Findhorn, gdje sam prisutvovala na međunarodnoj konferenciji „Ecovillages and Sustainable Communities – models for 21st century living“ na kojoj je sudjelovalo preko 400 ljudi iz cijeloga svijeta od kojih su mnogi bili iz različitih eko sela sa svih kontinenata.

Na konferenciji je tada je osnovan pokret Global Ecovillage Network- GEN koji se razvio u jaku i respektabilnu organizaciju sa savjetodavnim i partnerskim statusom za različite organizacije u sklopu UN-a, poput UNESCO-a, UNITAR-a, UNCHS-a i dr.

Drugi puta, ne tako davno, u veljači 2008. pohađala sam jednotjedni trening u sklopu četverotjednog treninga EVT (Ecovillage training) na temu socijalno poduzetništvo i ekološka proizvodnja.

Znanja i iskustva stečena na „licu mjesta“ ostavila su duboki trag na moje svjetonazore, stavove i životna stremljenja. Uživo sam vidjela i osjetila kako stvari funkcioniraju kada su pojedinci i zajednica osvješteni i duboko predani misiji očuvanja Majke Zemlje i njenih stvorenja.

Ujedno, kako se u Hrvatskoj gotovo ništa ne zna o eko selima, a i pojam održivog razvoja kruži uglavnom među nekoliko sveučilišnih stručnjaka i nevladinih organizacija koje se tom tematikom bave poput SLAP-a iz Osijeka  ili ODRAZ-a iz Zagreba  te Recikliranog imanja Vukomerić, Eko sela Latinovac, EIA iz Pule i Kneje iz Čakovca, koji su pokrenuli vlastita eko sela, smatrala sam da bi tema mogla biti zanimljiva i korisna nadopuna gotovo nepostojećoj literaturi o toj temi na hrvatskom.


[1] www.pomakonline.com
[2] www.odraz.hr

Podjeli članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Svi naši proizvodi nose oznaku:
100% Papuk
S gore koja pamti more.

Linkovi

Podijelite

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn