Ekološki uzgoj

KolaEkološki je uzgoj stvar našeg životnog opredjeljenja, načina života.

Okruženje u kojemu živimo i radimo omogućava nam stapanje s Prirodom i njenim ritmovima, a mi je pozorno osluškujemo u sebi, prateći promjene iz vana, prilagođavajući se dnevnim i sezonskim izazovima.

Osjećamo da nam je Kreacija povjerila na čuvanje ovaj komadić čiste zemlje kako bismo ga očuvali od raznih zagađenja.

Nadamo se da će nam to i uspjeti!

Zob

(Avena sativa L.)
Zob se kroz povijest upotrebljavala za ishranu stoke, a u ljudskoj prehrani za proizvodnju kruha. U današnje vrijeme našla je široku primjenu u proizvodnji zobenih pahuljica, brašna, krupice, ljuskica i ostalih prehrambenih proizvoda.
Istraživanja su pokazala da zob u odnosu na druge žitarice sadrži najviše masnih kiselina (oleinska i linolenska) te više bjelančevina a manje ugljikohidrata. Bogata je vlaknima koja su lako topiva u vodi te stoga poboljšavaju probavu i utječu na smanjenje kolesterola u krvi.
Osim toga zob je bogat izvor aminokiselina, vitamina i minerala.
U ishrani stoke koristi se slama kao krma jer je znatno kvalitetnija od slame ostalih žitarica, a može se koristiti i u zelenom stanju, u smjesi s leguminozama.

Na imanju Vilin šapat, za sada zob proizvodimo za ishranu naših konja.

 Facelija

( Phacelia tanacetifolia Benth.)
Medonosna biljka, prelijepe plavo ljubičaste boje, koja svoj spiralni cvat otvara po zakonima zlatnoga reza, cvjeta i do 50 dana. Osim što obilno medi i daje puno polena, svojim razgranatim i dubokim korjenom razrahljuje tlo te ga snabdijeva dušikom kojega veže iz zraka pomoću dušičnih kvržica. Koristi se i za zelenu gnojidbu (siderat), kao zaštitni usjev protiv korova i nematoda te za proizvodnju zelene krme, silaže i sijena.
U našim krajevima obično se sije kao glavna jara kultura od ožujka do svibnja, ali se može  sijati i postrno u srpnju, tako da cvjeta krajem ljeta i početkom jeseni, čime je izvrsna priprema za prezimljavanje pčela.
Ovisno o vremenskim uvjetima,facelija daje od 100-450 kg/ha meda odlične kvalitete, prijatnog okusa i mirisa, vrlo cijenjenog na tržištu. Med je bezbojan ili svjetlo-žute boje, dugo ostaje u tečnom stanju, a kada se kristalizira poprima sitnozrnu strukturu bijele boje.

 

Podjeli članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Svi naši proizvodi nose oznaku:
100% Papuk
S gore koja pamti more.

Linkovi

Podijelite

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn