Ekološki uzgoj

KolaEkološki je uzgoj stvar našeg životnog opredjeljenja, načina života.

Okruženje u kojemu živimo i radimo omogućava nam stapanje s Prirodom i njenim ritmovima, a mi je pozorno osluškujemo u sebi, prateći promjene iz vana, prilagođavajući se dnevnim i sezonskim izazovima.

Osjećamo da nam je Kreacija povjerila na čuvanje ovaj komadić čiste zemlje kako bismo ga očuvali od raznih zagađenja.

Nadamo se da će nam to i uspjeti!

Zob

(Avena sativa L.)
Zob se kroz povijest upotrebljavala za ishranu stoke, a u ljudskoj prehrani za proizvodnju kruha. U današnje vrijeme našla je široku primjenu u proizvodnji zobenih pahuljica, brašna, krupice, ljuskica i ostalih prehrambenih proizvoda.
Istraživanja su pokazala da zob u odnosu na druge žitarice sadrži najviše masnih kiselina (oleinska i linolenska) te više bjelančevina a manje ugljikohidrata. Bogata je vlaknima koja su lako topiva u vodi te stoga poboljšavaju probavu i utječu na smanjenje kolesterola u krvi.
Osim toga zob je bogat izvor aminokiselina, vitamina i minerala.
U ishrani stoke koristi se slama kao krma jer je znatno kvalitetnija od slame ostalih žitarica, a može se koristiti i u zelenom stanju, u smjesi s leguminozama.

Na imanju Vilin šapat, za sada zob proizvodimo za ishranu naših konja.

 Facelija

( Phacelia tanacetifolia Benth.)
Medonosna biljka, prelijepe plavo ljubičaste boje, koja svoj spiralni cvat otvara po zakonima zlatnoga reza, cvjeta i do 50 dana. Osim što obilno medi i daje puno polena, svojim razgranatim i dubokim korjenom razrahljuje tlo te ga snabdijeva dušikom kojega veže iz zraka pomoću dušičnih kvržica. Koristi se i za zelenu gnojidbu (siderat), kao zaštitni usjev protiv korova i nematoda te za proizvodnju zelene krme, silaže i sijena.
U našim krajevima obično se sije kao glavna jara kultura od ožujka do svibnja, ali se može  sijati i postrno u srpnju, tako da cvjeta krajem ljeta i početkom jeseni, čime je izvrsna priprema za prezimljavanje pčela.
Ovisno o vremenskim uvjetima,facelija daje od 100-450 kg/ha meda odlične kvalitete, prijatnog okusa i mirisa, vrlo cijenjenog na tržištu. Med je bezbojan ili svjetlo-žute boje, dugo ostaje u tečnom stanju, a kada se kristalizira poprima sitnozrnu strukturu bijele boje.

 

Podjeli članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Linkovi

Podijelite

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn